Etiopialainen ravintola Helsinki

Etiopialainen ravintola Helsinki tarjontaan kuuluvat muun muassa Ravintola Abyssinia sekä Kuningatar Saba Queen Sheba.

Helsingissä ruokapaikoissa tarjolla oleva etiopialainen keittiö koostuu tyypillisesti kasviksista sekä erittäin voimakkaasti maustetuista liharuoista.

Useimmiten nämä ruoat tarjotaan wat-ateriana, joka on paksu muhennos ja tarjoillaan injera-leivän, eräänlaisen ohutpohjaisen rieskaleivän, päällä (halkaisijaltaan noin 50 cm, fermentoituna tefheinäjauhoista).

Etiopiassa ruokakulttuuriin kuuluu syödä pelkästään oikeata käden avulla, käyttäen injera-leivän palasia mm. alkupalojen nostamiseen. Suomalaiset ruokailuvälineet ovat sikäläisessä kulttuurissa harvoin hyödynnettyjä.

Etiopialaisen Ortodoksisen kirkon merkitys näkyy myös ruokakulttuurissa, sillä maahan on kirkon toimesta luotu useita paastopäiviä, joka on johtanut maan keittiökulttuurissa useisiin vegaaniruokiin.

Tyypillisiä raaka-aineita etiopilaisessa keittiössä ovat leivät, wat-muhennokset, viljat, ja mausteet.

Useimmiten etiopialainen ateria sisältää yhdistelmän injera leipää erilaisten wat-ruokien kanssa, ja maan sisällä tästä yhdistelmästä on lukuisia paikallisia variaatioita alueellisen kulttuurin pohjalta.

Etiopian sisäisistä kulttuureista Gurage keittiö hyödyntää usein etiopianbanaanipuuta raaka-aineena, joka pulverisoidaan, ja fermentoidaan leivänkaltaisen qochon valmistusta silmälläpitäen, ja syödään osana (mitmitassa marinoitua naudan jauheliha) kitfo-ruokalajia.

Lisäksi etiopianbanaanipuun juuri saatetaan pulverisoida kuumaa juomaa nimeltään “bulla” varten, jota tarjoillaan eräänlaisena energiajuomana väsyneille tai sairaille. Toinen tyypillinen etiopialaisen Gurage kulttuurin juoma on kebbeh-voikahvi.

Ruokalajeista myös pasta on suosittu kautta Etiopian, mukaanlukien maan maaseutupaikkakunnat. Suomen tapaan kahvi muodostaa tärkeän osan etiopialaista ruokakulttuuria, ja usein ruokailun jälkeen järjestetään kahviseremonia, jossa tarjoillaan espresso-tyylistä kahvia.

Raaka-ainesta berbere, joka on yhdistelmä jauhettua chilipippuria ja muita mausteita, on keskeinen tekijä monissa ruokalajeissa. Yhtälailla tärkeä on niter kibbeh, joka on kirkastettua voita inkiväärillä, valkosipulilla, ja valikoimalla mausteita.

Johtuen maan tarkoista säännöistä paasto-aikojen suhteen, etiopialaiset kokit ovat kehittäneet kirjavan valikoiman  erilaisia ruoanlaitto-öljyjä vaihtoehdoiksi eläinrasvoille, jotka eivät ole sallittuja ruoanlaitossa paastoperiodien kuluessa.

Abyssinia

Abyssinia on etiopialainen ravintola Helsingissä, toimien Itäkeskuksen kaupunginosassa Puotinkrouvi nimisen pub-ravintolan yhteydessä.

Kuningatar Saba Queen Sheba

Kuningatar Saba Queen Sheba on Etu-Töölön kaupunginosassa Helsinkiä sijaitseva, etiopialaista ruokaa tarjoileva ravintola.